AMSTERDAM – Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil strengere regels voor bescherming van data op het gebied van cloud computing.

Volgens Kroes is de huidige regelgeving rondom cloud computing, waarbij documenten online opgeslagen worden om ze vervolgens op andere locaties te kunnen raadplegen, niet voldoende.

In een toespraak waarschuwt Kroes voor de gevaren van cloud computing. Ze pleit daarom, samen met de Europese Commissie, voor strengere regels voor grensoverschrijdende dataopslag door bedrijven.

Persoonlijke data

“De regels moeten specifiek van toepassing zijn op de privacy van individuen en het recht op bescherming van persoonlijke data”, aldus Kroes. “Door onze data op servers op te slaan, riskeren we deze data te verliezen.”

“Omdat het recht op bescherming van persoonlijke data een fundamenteel recht is in Europa, moeten we actie ondernemen.” Kroes laat dan ook weten dat de Europese Commissie pleit voor verder onderzoek naar de veiligheidsmogelijkheden rondom technologieën als cloud computing.

Duidelijke regels

De Eurocommissaris laat in de toespraak weten wel toekomst te zien in cloud computing, maar dat een cloud zonder goede beveiliging ‘niet gewenst’ is. Duidelijke regels zouden bedrijven, als Microsoft en Google, moeten helpen te begrijpen wat toegestaan is en niet.

Om de duidelijkheid te vergroten moeten de EU-lidstaten hun regelgeving op elkaar afstemmen, aldus Kroes. Grote bedrijven, zoals Microsoft, klaagden al eerder over de onduidelijke regels in Europa.