WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben zes bondgenoten geïnformeerd over de verwachte nieuwe publicatie van geheime documenten door de onthullingssite Wikileaks, aldus Wikileaks. Het gaat om Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Noorwegen en Israël.

Naar verwachting lekt de site de komende dagen duizenden diplomatieke berichten over corruptiebeschuldigingen tegen politici in Rusland, Afghanistan en andere Centraal-Aziatische landen.

De beschuldigingen zouden zo zwaar zijn dat regeringen in verlegenheid kunnen worden gebracht.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had deze week gezegd bezorgd te zijn over de komende publicatie. ''We bereiden ons voor op het slechtst mogelijke scenario, namelijk dat de gelekte berichten over een hele reeks onderwerpen en landen gaan.''

Diplomatieke verslagen

De documenten bevatten volgens de Russische krant Kommersant diplomatieke verslagen van gesprekken met Russische politici, beoordelingen van Russische gebeurtenissen en analyses van het land en de politiek daar.

Volgens de Arabische krant al-Hayat tonen de documenten dat Turkije steun verleende aan al-Qaeda in Irak. Ook zou blijken dat de VS hulp gaven aan de PKK, de Koerdische rebellen die tegen Turkije strijden, aldus de krant The Washington Post.

Het zou gaan om zevenmaal meer documenten dan de 400.000 die Wikileaks in oktober over Irak onthulde. In juli werden al 77.000 stukken over de oorlog in Afghanistan naar buiten gebracht.

Vorige week vaardigde Zweden een arrestatiebevel uit tegen de oprichter en leider van de site, Julian Assange (39). De Australiër wordt beschuldigd van onder meer een verkrachting en drie gevallen van seksuele intimidatie in en rond Stockholm.