AMSTERDAM – Een mobiele telefoon afluisteren is niet zo makkelijk als hackers doen overkomen. Goedkope hardware en gratis software om gesprekken af te luisteren werken helemaal niet.

Dat stelt informaticus Fabian van den Broek in De Gelderlander.

Van den Broek, verbonden aan de Universiteit Nijmegen, onderzocht de beweringen van hackers dat zij met behulp van goedkope of gratis spullen gemakkelijk mobiele telefoongesprekken konden afluisteren.

'Methode werkt niet'

“Die methode die hackers zeggen te gebruiken, werkt niet. Het apparaat dat ze gebruiken om die signalen uit de lucht te plukken, is daar nu aantoonbaar niet toe in staat, niet onder laboratoriumomstandigheden en al helemaal niet in de echte wereld.”

Goedkope apparatuur zou de voortdurende wisselende frequentie van gsm-verkeer niet kunnen opvangen.

Goedkope ontvangers

“Dat wil niet zeggen dat er geen andere methode is die wel werkt”, waarschuwt Van den Broek. “Daar zijn hackers nu ook hard naar op zoek. Sterker nog: die methodes zijn er al, in India, maar ze zijn erg duur en worden alleen verkocht aan regeringen.”

Volgens de informaticus is het verkeer, zodra er een goedkope ontvanger is die ook goed werkt, af te luisteren omdat de versleuteling van het verkeer al gekraakt is. Een waarschuwing van de AIVD aan bedrijven om op de hoede te zijn voor afluisterpraktijken noemt Van den Broek ‘prematuur’.