AMSTERDAM – Clouddienst Google Wave krijgt mogelijk een vervolg nadat Google in augustus de stekker uit de dienst trok.

Dat blijkt uit een voorstel aan de Apache Software Foundation (ASF), een organisatie die zich bezighoudt met het maken van software.

ASF is verantwoordelijk voor tal van open source projecten en verschillende mensen van Google, Novell, en softwarebedrijf SAP hopen dat ‘Apache Wave’ toegevoegd wordt aan die lijst, meldt Mashable.

Met Google Wave kunnen gebruikers met elkaar samenwerken in hun browser door middel van het uitwisselen van data. De dienst zou nog tot eind dit jaar online blijven, maar nieuwe ontwikkelingen voor Wave zijn sinds augustus stopgezet.

Ontwikkelen

In het nieuwe voorstel wordt geopperd de code van Wave over te dragen aan ASF. Op deze manier moet Wave een project worden waar ontwikkelaars weer mee aan de slag gaan. Het is voor ASF wel een risico om verder te gaan met Wave omdat Google met het project stopte wegens het gebrek aan interesse van het publiek.

De initiatiefnemers van het voorstel opperen echter dat het feit dat het Amerikaanse leger gebruik maakt van het project er al voor zorgt dat het waard is de techniek verder te ontwikkelen.

Samenwerking

Wave werd ruim een jaar geleden aangekondigd en later gelanceerd voor consumenten. De dienst richt zich op online samenwerking en communicatie en integreert onder meer e-mail, chat, documentbeheer en foto-uitwisseling in één dienst.

Gebruikers kunnen via de site 'live' met elkaar mailen en chatten: als twee mensen tegelijk aan een Wave werken, zien ze elkaars bijdragen direct letter voor letter op het scherm verschijnen. Ook kunnen gebruikers samen aan documenten werken, en foto's of andere bestanden uitwisselen.

ASF heeft nog niet op het voorstel gereageerd.