DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer verwacht rond juni van het komende jaar te kunnen rapporteren over de onderzoeken naar de risico's en knelpunten in de ICT-systemen van de politie.

Dat heeft minister Ivo Opstelten donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Duidelijk moet worden wie heeft besloten tot de invoering van het systeem en hoe het kon dat er miljoenen aan een haperend systeem zijn uitgegeven. Opstelten wil daaruit leren voor de toekomst.

Adviezen

Ook moet het onderzoek duidelijk maken welke adviezen er allemaal zijn verschenen over het systeem. Eerder dook een rapport op waarin ICT-deskundigen voor invoering al waarschuwden dat het systeem niet goed zou werken.

De korpsbeheerders hebben al gezegd dit rapport niet te hebben gezien. Ook Opstelten, die als burgemeester van Rotterdam eveneens korpsbeheerder was, zei eerder er niets van te hebben geweten.

Nieuw systeem

De politie klaagt steen en been over het computersysteem waarmee aangiften en processen-verbaal worden vastgelegd. Agenten zijn hier nu veel tijd aan kwijt. Opstelten kondigde al aan met de korpsbeheerders en ICT-deskundigen te gaan praten over de mogelijke invoering van een nieuw computersysteem bij de politie.