AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC gaat op 1 januari verder met de geleidelijke prijsverhoging voor het standaardpakket kabeltelevisie en -radio. UPC is in Nederland actief in 151 gemeenten. Eind volgend jaar betaalt iedere UPC-klant "het kostendekkende tarief" van 12,77 euro per maand, exclusief BTW. Dat heeft de onderneming vrijdag meegedeeld.

In 66 gemeenten gingen abonnees vanaf 1 juli van dit jaar al maximaal 2,50 euro per maand meer betalen. Op 1 januari 2004 komt het gemiddelde UPC-tarief in Nederland uit op 11,95 euro, exclusief BTW.

Dat er zoveel verschillende tarieven bestaan, is een erfenis uit het verleden, waarbij kleine bedrijven lokaal prijzen vaststelden. "In sommige gemeenten, zoals Nijmegen, komen meerdere tarieven voor. UPC wil naar één prijs, gebaseerd op een kostendekkende operatie. Nederland heeft een van de laagste tarieven voor kabeltelevisie en -radio in Europa. Ook na de tariefaanpassing blijft dat zo", benadrukte een woordvoerder.

UPC heeft de afgelopen jaren veelvuldig onder vuur gelegen als gevolg van zijn dienstverlening aan klanten. Dit jaar adverteerde de onderneming met haar kwaliteitsdoelen, die eind 2003 moesten zijn gerealiseerd. Volgens UPC is dat gelukt. Zo wordt 80 procent van de telefoontjes van klanten binnen 30 seconden opgenomen.

"Verder is UPC nu vrijwel klaar met de complete renovatie van haar netwerken en klantensystemen."