AMSTERDAM – De Consumentenbond en belangenvertegenwoordigers Ntb en FNV Kiem presenteren een voorstel voor een nieuw stelsel waarin het up- en downloaden van bestanden legaal is.

De partijen roepen de politiek op ‘een principiële keuze tegen een downloadverbod’ te maken.

“Wij vinden het essentieel dat de vrijheden van consumenten op het net bescherm worden en dat we tegelijkertijd de rechten van artiesten respecteren”, laat Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, weten.

Toeslag

De bonden willen legalisering van het up- en downloaden mogelijk maken door een gemiddelde toeslag van vijf euro op onder meer MP3-spelers en harddiskrecorders. Op die manier kunnen krijgen artiesten volgens de partijen alsnog een ‘eerlijke verdienste’ voor hun werk.

Uit een peiling van de Consumentenbond blijkt dat 91 procent van de mensen een vergoedingenstelsel verkiest boven een downloadverbod.

Volgens de drie partijen wordt de consument door een downloadverbod gecriminaliseerd. Het legaliseren van uploaden is alleen van toepassing op mensen zonder commerciële doeleinden.

Internetvergoeding

Omdat de bonden verwachten dat na verloop van tijd meer dan 70 procent van de thuiskopieën afkomstig zal zijn van internet, terwijl dat nu ongeveer 30 procent is, wordt in het voorstel gepleit voor een internetvergoeding.

Deze internetvergoeding moet ingaan wanneer steeds meer mensen gaan downloaden als gevolg van het beoogde stelsel. Op dat moment zou de vergoeding op apparaten afgeschaft moeten worden.

Een parlementaire werkgroep auteursrecht heeft een downloadverbod aan de Tweede Kamer voorgesteld, maar de Kamer heeft zich er nog niet over uitgesproken.

Jeanine Hennis-Plasschaert, Tweede Kamerlid voor de VVD, laat in een eerste reactie alvast weten dat het eerst zaak is om te zorgen dat er voldoende legaal aanbod beschikbaar is.