AMSTERDAM – Het mobiele dataverkeer is in oktober explosiever toegenomen dan de afgelopen maanden. Vergeleken met september werd er 15 procent meer mobiel dataverkeer gemeten.

Dat blijkt uit een maandelijks rapport van Opera, marktleider op het gebied van mobiele browsers.

In vergelijking met een jaar geleden komt de stijging van het mobiele dataverkeer uit op 134 procent. De stijging van september naar oktober was de sterkste toename in zeven maanden. Sinds de introductie van de iPhone in 2007 stijgt het dataverkeer via mobiele telefoons constant.

Desktops en laptops

In het rapport concludeert Opera dat de meerderheid van alle mensen tussen de 18 en 27 jaar meer op internet zit op hun mobiele apparaten dan op desktops en laptops. In Nigeria, Zuid-Afrika en Indonesië geeft zelfs 90 procent aan hun mobiele telefoons meer te gebruiken voor internet.

Opera onderzocht het gebruik van mobiele telefoons in de Verenigde Staten, China, India, Indonesië, Nigeria, Rusland, Zuid-Afrika, Oekraïne, Groot-Brittannië, Vietnam, Brazilië, Duitsland en Polen.

In oktober maakte wereldwijd 76,3 miljoen mensen gebruik van Opera Mini, de browser van het bedrijf. Het marktaandeel van Opera komt daarmee op 24,5 procent. Blackberry-, iPhone- en Nokiatoestellen hebben allemaal een aandeel van tussen de 16 en 18 procent.