OAKLAND - De Duitse softwaregigant SAP moet 1,3 miljard dollar (bijna 970 miljoen euro) betalen aan de Amerikaanse softwareproducent Oracle wegens schending van auteursrechten. Een juryrechtbank in de Amerikaanse staat Californië besloot dat dinsdag.

SAP, een grote leverancier van bedrijfssoftware, erkende dat dochteronderneming TomorrowNow onrechtmatig miljoenen bestanden van concurrent Oracle downloadde.

Het bedrijf wilde hier echter bijna 30 miljoen euro voor betalen, terwijl Oracle 1,23 miljard euro eiste. SAP is het niet met het oordeel eens en gaat mogelijk in hoger beroep.

Hoog

De uiteindelijke boete van 1,3 miljard dollar is de hoogste ooit in een Amerikaanse patentzaak. De rechtszaak, die al vier jaar voortsleepte, draait om gestolen software waarmee SAP hoopte klanten weg te lokken bij Oracle.

SAP kocht in 2005 TomorrowNow om weerstand te bieden aan Oracles aankoop van Peoplesoft, een ontwikkelaar van administratieve software. Om gebruikers van Peoplesoft ondersteuning te kunnen aanbieden werd ingebroken op de servers van Oracle.