AMSTERDAM – Het verschil tussen de aangeboden snelheid van internetverbindingen in Nederland en de snelheid die daadwerkelijk gehaald wordt, is vergeleken met het eerste kwartaal flink toegenomen.

Dat bericht Telecompaper na onderzoek.

In het eerste kwartaal boden de verschillende providers internet met een snelheid van 16,2 Mbps, in het derde kwartaal was dit 24,5 Mbps. Ook de daadwerkelijke internetsnelheid steeg, maar wel een stuk minder hard: van 10,2 Mbps naar 14,2 Mbps.

58 procent

“Het komt er neer dat de verhouding tussen de aangeboden en de daadwerkelijke snelheid van de Nederlandse breedbandverbindingen gedaald is van 63 procent naar 58 procent”, concluderen de onderzoekers van Telecompaper.

Het aantal Nederlanders met een DSL-, kabel- of glasvezelverbinding steeg vergeleken met het eerste kwartaal wel fors. Inmiddels heeft 88 procent zo’n verbinding. In het eerste kwartaal was dit nog ‘slechts’ 75 procent.

De hoogste downloadsnelheden in Nederland worden gehaald bij glasvezelverbindingen: gemiddeld 40,8 Mbps per seconde. Ziggo en UPC staan op de tweede en derde positie wat betreft de gemiddeld snelste downloadsnelheden.

Ziggo

Ziggo biedt, met uitzondering van glasvezel, de beste verhouding tussen de beloofde en daadwerkelijk behaalde snelheden. In de segmenten van 0-3 Mbps, 3-6 Mbps, 12-24 Mbps en 24-48 Mbps scoort de provider het best.

UPC heeft in de segmenten 48-60 Mbps en 60 Mbps en hoger de beste ratio. KPN en telfort presteren het best in de categorie 6-12 Mbps.