AMSTERDAM – Research In Motion (RIM), producent van Blackberrytoestellen, zal geen afspraken maken specifiek afgestemd op bepaalde landen wanneer het aankomt op het opvragen van communicatie.

Dat staat in een verklaring van RIM die in handen is van persbureau Reuters.

De afgelopen maanden ontstond er in een aantal landen waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en India, ophef rondom Blackberry omdat de communicatie tussen de toestellen niet te controleren is.

Rechter

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten mogen opsporingsdiensten, na tussenkomst van een rechter, het verkeer van bepaalde gebruikers aftappen.

RIM zou een dergelijke regeling in sommige andere landen niet accepteren omdat het bedrijf bang is voor misbruik van de mogelijkheid tot aftapverzoeken. De regelgeving wat betreft het inzien van telefoonverkeer zou in die landen te soepel zijn.

In augustus werd bekend dat de regering van Saoedi-Arabië het dreigende Blackberryverbod had afgeblazen. In oktober maakte ook de overheid van de VAE bekend geen verbod in te voeren.

India

RIM is nog in gesprek met de autoriteiten in India, waar nog steeds zorgen bestaan om het feit dat opsporingsdiensten de gecodeerde communicatie van Blackberry’s niet kunnen afluisteren. De overheid is bang dat dit zal leiden tot meer terroristische dreigingen.

In de verklaring waarover Reuters beschikt laat RIM weten vol vertrouwen te zijn dat het de Indiase zorgen kan wegnemen. “RIM en de Indiase overheid hebben de afgelopen maanden constructieve gesprekken gevoerd en we zijn erg tevreden met de uitkomst en vooruitgang van deze discussies”, aldus RIM in de verklaring.

‘Geen verbod’

“Er wordt gesuggereerd dat een Blackberryverbod op handen is, maar dat is niet waar. Er is een nooit een verbod opgelegd en de diensten blijven nu dus beschikbaar.”

Verder wordt duidelijk dat de veiligheidsstructuur van het bedrijf wereldwijd hetzelfde is en zal blijven omdat RIM onmogelijk het verkeer kan decoderen. Het bedrijf heeft altijd al laten weten dat er geen ‘algemene sleutel’ bestaat om toegang te krijgen tot het verkeer.

Ook zal er dus geen uitzondering gemaakt worden voor de manier waarop veiligheidsdiensten wel toegang kunnen krijgen tot het verkeer.