AMSTERDAM – Overheidsdienst DigiD mag blijven opereren onder de huidige naam. En hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een in 2003 opgericht bedrijf onder de naam Digi-D.

Dat heeft de rechter bepaald (pdf).

Het bedrijf Digi-D stelde veel schade te ondervinden door e-mails die bedoeld waren voor DigiD. Daarin stond soms vertrouwelijke informatie en Digi-D voelde zich verplicht deze mails te beantwoorden.

Geen winstoogmerk

Bovendien zou er een daling van de waarde van de eigen handelsnaam Digi-D zijn opgetreden sinds de overheid in 2004 een soortgelijke naam is gaan gebruiken.

De rechter heeft Digi-D echter niet in het gelijk gesteld omdat het in het geval van DigiD gaat om een activiteit zonder winstoogmerk waardoor er geen sprake kan zijn van inbreuk op een andere handelsnaam.

100.000 euro

Digi-D beriep zich ook op de verwarring die is veroorzaakt door het gebruik van de naam DigiD. Zelfs ambtenaren zouden soms per ongeluk Digi-D schrijven. De rechtbank laat echter weten dat de Staat eerder al honderdduizend euro heeft geboden om een einde te maken aan deze verwarring.

Het bedrijf Digi-D zou niet voldoende hebben aangetoond waarom dit bedrag niet voldoende was. Bovendien is ook niet helder betoogd waarom en of er daadwerkelijk sprake is van verwarring en schade, aldus de rechter.

Het is nog niet bekend of Digi-D in hoger beroep gaat.