DEN HAAG - KPN werpt een te hoge drempel op als het alleen schriftelijke verzoeken honoreert van klanten die willen overstappen naar andere aanbieders. Volgens telecomtoezichthouder Opta werkt die strenge eis "heel erg belemmerend".

Het gaat bovendien tegen de opvatting in dat consumenten snel en eenvoudig moeten kunnen overstappen van KPN naar andere aanbieders van vaste telefoniediensten, aldus de toezichthouder donderdag.

KPN en Opta hebben al langer onenigheid over maatregelen tegen het ongewenst wisselen van telefoonbedrijf. Het komt regelmatig voor dat mensen ongevraagd hun vaste telefoonlijn via een andere aanbieder zijn gaan gebruiken, onder meer omdat er door concurrenten van KPN fouten worden gemaakt bij het doorgeven van de telefoonnummers. Volgens de toezichthouder is "slamming", zoals het wordt genoemd, een klein doch hardnekkig probleem.

Antwoordkaart

De Opta stelde daarom begin deze maand dat KPN eerst moet controleren of het juiste nummer wordt omgezet naar aanbieders als Scarlet en Tele2. KPN schoof die verantwoordelijk echter terug naar de bedrijven die nieuwe klanten veelal telefonisch werven. Het telecomconcern wil vanaf februari daarom alleen maar klanten omzetten die via een antwoordkaart verklaren een andere aanbieder te willen.

Volgens de Opta gaat dat te ver en bestaan er voldoende waarborgen voor klanten die in een telefoongesprek akkoord gaan met de aanbieding van de nieuwe telefoonbedrijven. De waakhond stelt bovendien dat in landen waar deze methode is toegestaan de concurrentie het sterkst is en dat is goed voor consumenten.

Bedrijven als Tele2 en Scarlet bieden telefoondiensten aan via het netwerk van KPN. De Opta is al regelmatig in conflict geraakt met KPN over de vaste telefonie. Een afgedwongen prijsverlaging door de toezichthouder voor andere aanbieders dan KPN leidde in juli tot een rechtszaak.