AMSTERDAM – TNO heeft zich gedistantieerd van de conclusies van een onderzoek naar het effect van straling van draadloos internet op bomen en planten. “Juist de conclusies over het gesuggereerde oorzakelijk verband zijn expliciet nooit ondersteund door TNO”, laat het onderzoeksinstituut weten.

Gisteren verschenen in verschillende media berichten over een onderzoek van de Universiteit Wageningen, de TU Delft, TNO en de gemeente Alphen aan den Rijn. Ook NU.nl besteedde aandacht aan het onderzoek.

Uit het onderzoek is gebleken dat de elektromagnetische straling van draadloos internet en mogelijk ook de straling van mobiele telefoons, een negatief effect hebben op planten en bomen.

Zo zou er bladsterfte optreden bij blootstelling aan straling en ook de groei zou achterblijven vergeleken met bomen en planten die niet zijn blootgesteld aan draadloos internet.

Discussies

“Een TNO-medewerker heeft gedurende het traject een aantal keren deelgenomen aan discussies en feedback gegeven op meetopstellingen en meetresultaten. Juist de conclusies over het gesuggereerde oorzakelijk verband zijn expliciet nooit ondersteund door TNO”, verklaart TNO nu.

”TNO distantieert zich nadrukkelijk van de conclusies over een oorzakelijk verband tussen WiFi en plantgezondheid en laat die geheel voor rekening van de Universiteit Wageningen”, gaat de verklaring verder.

Resultaten

De onderzoeksresultaten lijken niet waterdicht te zijn aangezien de Universiteit Wageningen inmiddels aan Webwereld heeft laten weten dat het ‘dringend gewenst’ is over te gaan tot proefherhaling over een langere periode. De planten en bomen zijn drie maanden blootgesteld aan zes stralingsbronnen.

Bovendien houden de onderzoekers volgens verschillende media een slag om de arm wat betreft de uitkomst van het onderzoek. Ook ultrafijnstof kan de oorzaak van bepaalde ziekteverschijnselen zijn.