AMSTERDAM – Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, is verkeerd geciteerd door De Telegraaf. Wozniak zou nooit gezegd hebben dat Androidtelefoons de toekomst hebben en dominant zullen zijn.

Dat laat de Apple-topman weten aan een journalist van Engadget.com, die het interview op heeft genomen en online heeft gezet.

Donderdag meldde De Telegraaf dat Apple al voor de komst van de iPhone een smartphone heeft ontwikkeld, maar die nooit op de markt heeft gebracht. Ook schreef de krant dat Wozniak denkt dat Android leidend zal zijn in de telefoonwereld en een dominante positie zal veroveren.

Zo zou Android dezelfde mogelijkheden bieden voor telefoons als Windows doet voor computers en zouden Androidtelefoons meer mogelijkheden hebben. Bovendien zou Wozniak gezegd hebben dat Apple een voorsprong heeft omdat de lancering van de eerste iPhone op een goed moment kwam.

Kwaliteit of marktaandeel

De Apple-topman legt nu uit dat hij verkeerd geciteerd is en dat hij alleen denkt dat het marktaandeel van Android groter zal zijn. De woorden ‘leidend’ en ‘dominant’ sloegen volgens hem niet op de kwaliteit van het systeem.

De Apple-topman beweert dat hij één belangrijke applicatie heeft genoemd die in de Android zit en niet op de iPhone. “Verder heb ik allerlei apps laten zien die op de iPhone beter zijn dan op Android en ben ik bovendien van mening dat álle applicaties op de iPhone beter werken dan op Android.”

Bovendien zou hij niet gezegd hebben dat Android de dominante partij zou worden. Op de vragen over het marktaandeel van de telefoons, dat de afgelopen maanden explosief is gestegen, heeft Wozniak naar eigen zeggen alleen geantwoord dat – gebaseerd op de cijfers – Android in de toekomst een groter marktaandeel zal hebben.

Kritiek op Android

Daarnaast laat hij weten dat de vergelijking tussen Android en Windows ook bedoeld was als kritiek. “Er is veel kritiek op Windows en dat is ook zo met Android. De iPhone is kwalitatief beter.”

“Ik probeer Android niet af te kraken, maar zeg ook zeker niet dat het beter is dan iOS van Apple. Wanneer het marktaandeel groter is, kan het product nog steeds ‘crappy’ zijn”, besluit Wozniak.