PEKING - Het aantal Chinezen dat gebruik maakt van het internet groeit sneller dan voorspeld. De trend blijkt uit een Chinees universitair onderzoek naar de ongekend rappe verspreiding van het internet in de volksrepubliek.

Volgens de krant The Straits Times (Singapore) is er onderzoek gedaan in twaalf steden. Meer dan 4000 mensen zijn ondervraagd. Vooral in de kleinere steden is er sprake van een "stille maar snelle" opmars van het aantal surfers. De toename is vooral te danken aan de explosieve groei van het aantal, deels illegale, internetcafés waar goedkoop en onbeperkt toegang wordt geboden tot het web.

Momenteel maken circa 68 miljoen Chinezen gebruik van het internet tegen 46 miljoen in 2002. Daarmee staat het land internationaal al op de tweede plaats. De VS, de onbetwiste nummer één, tellen meer dan 165 miljoen gebruikers.

Overheid

De toename van het aantal surfers in China gaat overigens gepaard met een reeks overheidsmaatregelen om de informatievoorziening via het net te beteugelen. In het afgelopen jaar zijn duizenden internetcafés gesloten en is de toegang tot vermeend staatsondermijnende sites afgegrendeld.

Internetcafés

Volgens de onderzoekers fungeren veel internetcafés intussen als een soort openbare scholen, waar vooral jonge Chinezen leren hoe ze met computers moeten omgaan. Bovendien krijgen ze toegang tot informatiebronnen die tot dusver niet aangeboord konden worden.