DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de invoering van een computersysteem bij de politie dat niet goed werkt.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei maandag dit aan de Rekenkamer te zullen vragen. De Kamer had daar maandag op aangedrongen.

Het onderzoek moet aan het licht brengen wie verantwoordelijk was voor de invoering van het systeem en hoe het komt dat er miljoenen aan een ondeugdelijk systeem zijn gespendeerd.

Adviezen

Ook moet het onderzoek duidelijk maken welke adviezen er allemaal zijn verschenen over het systeem. Vorige week dook een rapport op waarin ICT-deskundigen voor invoering al waarschuwden dat het systeem niet goed zou werken.

De korpsbeheerders hebben al gezegd dit rapport niet te hebben gezien. Ook Opstelten, die als burgemeester van Rotterdam eveneens korpsbeheerder was, zei maandag er niets van te hebben geweten.

'Bestuurlijke corruptie'

SP'er Ronald van Raak noemde de problemen rond het computersysteem het gevolg van ''bestuurlijke corruptie", zijn PVV-collega Hero Brinkman noemde het ''misdadig". Hij sloot niet uit dat een parlementair onderzoek nodig zal zijn om opheldering te krijgen.

De politie klaagt steen en been over het computersysteem waarmee aangiften en processen-verbaal worden vastgelegd. Agenten zijn hier nu veel tijd aan kwijt. Opstelten kondigde al aan met de korpsbeheerders en ICT-deskundigen te gaan praten over de mogelijke invoering van een nieuw computersysteem bij de politie.

Budget

Maandag zei hij nog eens geneigd te zijn een nieuw systeem in te voeren in plaats van het oplappen van de programma's waar de politie het nu mee moet doen.

Dat nieuwe systeem moet wel betaald worden uit het budget van een half miljard euro dat nu voor ICT in de boeken staat. Opstelten beloofde dat dit niet ten koste zal gaan van de sterkte van de politie.