APELDOORN - Spelers van een spel via internet kunnen in de toekomst meehelpen aan het oplossen van bestaande misdrijven. Dat is althans een plan van de politie Noord- en Oost-Gelderland.

Vraagstukken uit lopende misdrijven worden in het spel verwerkt, bevestigde een woordvoerder van de politie vrijdag een bericht in dagblad de Stentor.

Oplossingen aangedragen door spelers kunnen rechercheurs helpen om op het juiste spoor te geraken. ''Wij lopen wellicht dingen mis omdat het publiek anders naar een zaak kijkt'', zei initiatiefneemster en hoofd Regionale Recherche Elma Bos.

FarmVille

Het spel, dat over een jaar klaar is, wordt verspreid via sociale media. Bos vergelijkt het met FarmVille, het populaire spelletje dat onder meer via Facebook wordt gespeeld.

''We maken al gebruik van sites maar na een paar dagen zijn mensen de zaak vergeten of wil men er niet op terugkomen. Vandaar dat ik de vragen van de politie wilde combineren met iets waar mensen plezier aan beleven.''

De vragen uit een bestaand onderzoek worden niet altijd een op een vertaald in het spel. Zo wil de recherche voorkomen dat daderinformatie wordt prijsgegeven.

Tunnelvisie

Het moet in sommige gevallen ook een tunnelvisie doorbreken, aldus Bos. Het spel wordt eerst uitgetest met een zogeheten cold case, een zaak uit het verleden. Spelers die de recherche vooruit helpen, komen hoger in rang. ''Ze krijgen dan meer of andere informatie toegespeeld.''

Het spel past in een nieuwe manier van benadering door politie en recherche. ''Voorheen klonk het statige 'de politie vraagt uw aandacht'. Nu willen we op andere manieren gebruik maken van kennis uit het publiek.'' Meerdere korpsen hebben al belangstelling getoond.