AMSTERDAM – De patentruzie tussen Microsoft en Motorola gaat een nieuwe fase in. Laatstgenoemde klaagde Microsoft donderdag aan wegens patentbreuk nadat het bedrijf in een maand tijd twee rechtszaken tegen de mobieltjesfabrikant is gestart.

Donderdag bracht Motorola naar buiten dat het Microsoft aanklaagt wegens het schenden van zestien patenten in verschillende producten waaronder computersoftware, mobiele software en de Xbox 360.

Woensdag maakte Microsoft bekend dat Motorola voor de rechter werd gesleept wegens het vragen van buitensporige vergoedingen voor het gebruik van technieken in de Xbox 360.

Onredelijk

Microsoft noemde de eisen van de fabrikant onredelijk en buiten proporties. Motorola liet weten een redelijk en eerlijk voorstel te hebben gedaan, maar dat Microsoft niet op de voorgestelde licentieovereenkomst in wilde gaan.

Begin oktober werd Motorola ook al door Microsoft voor de rechter gesleept in verband met de schending van patenten in een aantal mobieltjes van Motorola.

Vlak na de eerste aanklacht maakten de bedrijven bekend nog wel met elkaar in gesprek te willen over het ontwikkelen van een telefoon van Motorola met het besturingssysteem Windows Phone 7 van Microsoft. Het is niet bekend of deze gesprekken ook nu doorgezet zullen worden.

Miljarden

“Ons bedrijf heeft miljarden geïnvesteerd in ons intellectueel eigendom en zullen al het noodzakelijke doen om dit eigendom te beschermen”, aldus Kirk Dailey, verantwoordelijk voor het intellectuele eigendom bij Motorola, tegenover the Wall Street Journal.

Microsoft onderzoekt de aanklacht nog, maar laat alvast weten: “We zijn zelfverzekerd over onze positie en zullen de aanklachten tegen Motorola doorzetten.”

Patentoorlog

De technologiewereld wordt de laatste maanden gedomineerd door rechtszaken rondom patenten. In juli werden Microsoft, Motorola, Apple, Google, HTC en LG aangeklaagd voor het gebruik van draadloze e-mail op mobiele telefoons.

In september en oktober klaagde Apple de bedrijven Motorola en HTC aan vanwege een aantal patenten. HTC eiste overigens in mei al een importverbod voor de iPhone, iPad en iPod vanwege patentschending. Apple is daarnaast verwikkeld in een strijd met Nokia die zich al meer dan een jaar voortsleept.