AMSTERDAM - Google heeft een grensconflict veroorzaakt in Midden-Amerika. Een stuk land van Costa Rica is op Google Maps toegerekend aan Nicaragua. Het leger van dat land heeft op basis daarvan de tenten opgeslagen op het betreffende gebied.

Dit staat woensdag in het Algemeen Dagblad.

Costa Rica heeft honderdvijftig extra politieagenten naar het gebied gestuurd omdat het geen eigen leger heeft. Die maken echter weinig indruk op de Nicaraguanen.

Nu wil de regering van Costa Rica dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) deze zaak gaat oplossen.

Negentiende eeuw

Het desbetreffende grensgebied ligt aan de San Juan rivier. De twee landen ruziën al sinds de negentiende eeuw over de San Juan en de gebieden langs de rivier.

De toenmalig Amerikaanse president Grover Cleveland moest in 1888 bemiddelen en Google had de grens moeten overnemen die toen is bepaald.

Nicarague voelt daar echter niks voor en wil dat Google Maps de huidige grens aanhoudt. Legercommandant Eden Pastora zegt dat “de grens is veranderd omdat door de jaren heen de loop van de San Juan-rivier is veranderd.”

Kaart aanpassen

Toch gaat Google de kaart aanpassen. Het OAS heeft een stevig gesprek gevoerd met het internetbedrijf.

Het bedrijf erkent dat er inderdaad fouten zijn gemaakt bij het verzamelen van de informatie. Google-analist Charlie Hale wijst erop dat het maken van kaarten een “complex gebeuren is.”

Google heeft eerder dit jaar een soortgelijk conflict gehad met Cambodja. Dat land vond dat de grens met Thailand niet correct was aangegeven.