AMSTERDAM - Maandag werd Rockmelt gelanceerd, een browser waarin verschillende sociale functies zijn geïntegreerd. Rockmelt stond voor de lancering al bekend als de ‘Facebook-browser’.

Rockmelt is nog in de bètafase, maar verschillende techblogs hebben de nieuwe browser al getest.

De sociale functies uiten zich aan beide kanten van het scherm, zo laat Rockmelt in een productvideo zien. Informatie van websites kan rechtstreeks gedeeld worden met vrienden.

Aan de linkerkant van de browser staan de Facebook-vrienden die online zijn en aan de rechterkant is er ruimte voor sociale netwerken en blogs.

Opvallend aan deze browser is dat gebruikers met hun Facebook-inloggegevens op de browser inloggen. Dit is nodig om informatie te delen met vrienden.

Overzicht

Het idee voor een sociale browser is niet nieuw. In 2005 startte Flock een sociale browser, gebaseerd op de techniek van Firefox.

Plugins moesten allerlei browsers sociaal maken, maar kritiek van bijvoorbeeld techsite Webmonkey ging over de hoeveelheid informatie die via Twitter, Facebook en LinkedIn op het scherm kwam. Rockmelt laat dit wel overzichtelijk zien.

Chrome

Rockmelt is gemaakt met Chromium, het open source-project van Google Chrome. Werkzaam bij de nieuwe browser is onder anderen Robert John Churchill, die ook betrokken was bij een van de eerste browsers: Netscape Navigator.

Rockmelt heeft inmiddels bijna tien miljoen dollar aan investeringen ontvangen.