AMSTERDAM – Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil dat overheden een grotere rol gaan spelen bij het handhaven van auteursrecht en het garanderen van het aanbod van digitaal materiaal. De inbreng van derde partijen als Buma/Stemra moet worden beperkt.

Dat blijkt uit een toespraak van Kroes op een conferentie in Frankrijk.

De digitalisatie van de culturele wereld heeft er volgens de Eurocommissaris voor gezorgd dat er geen grenzen meer zijn en dat het bestaande beleid rondom copyright niet meer relevant is.
Betere handhaving en een modernisering van het auteursrecht moeten ervoor zorgen dat de essentie van de kunsten behouden blijft en digitaal aanbod verzekerd wordt.

Belangen

Kroes stelt verder dat het systeem dat Europa nu kent ervoor zorgt dat bijvoorbeeld uitgevers een prominentere rol spelen dan de artiesten zelf. De belangen van individuele artiesten moeten in de nieuwe regelgeving meer naar voren komen.

Tussenkomst van derden, zoals uitgevers maar ook organisaties als Buma/Stemra, moet volgens de Eurocommissaris dan ook worden beperkt. Verregaande bemoeienis zou in sommige gevallen namelijk zorgen voor een beperking van de beschikbare content.

Tegenover Webwereld benadrukt een woordvoerder van Kroes dat het niet gaat om belangenbehartigers als Stichting Brein, waar eerder wel vanuit gegaan werd. Kroes wil alleen een andere rol voor organisaties die royalties innen.

Illegaal

“Het feit dat materiaal van artiesten vaak niet toegankelijk is voor het publiek zorgt voor irritatie”, aldus Kroes. “Het gebrek aan content zorgt voor een leegte die opgevuld wordt met illegaal materiaal.”

Om een nieuw systeem in te voeren moet het auteursrecht wel overal gelijk zijn. Kroes bekent dat het gelijktrekken van nationale regelgeving niet gemakkelijk zal zijn, maar weigert te stoppen met het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden zolang het huidige systeem naar haar idee niet goed functioneert.

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive