AMSTERDAM – Facebook heeft een manier gevonden om de blokkade van Google, wat betreft het importeren van contacten vanuit Gmail, te omzeilen.

Dat schrijft Techcrunch.com dinsdag.

Google maakte maandag bekend dat de netwerksite niet langer toestemming heeft om de contactenlijsten van gebruikers van maildienst Gmail te importeren naar Facebook. Reden voor de maatregel is dat Facebook de eigen gegevens niet toegankelijk maakt.

Gebruikers van Facebook hebben de mogelijkheid om hun contacten uit een groot aantal andere online diensten te importeren, en zo vrienden en bekenden op Facebook op te sporen. Onder meer Hotmail, Yahoo en Skype stellen hun gegevens daarvoor - na toestemming van de gebruiker - beschikbaar.

Linken

De netwerksite maakt nu gebruik van een dienst van Google die gebruikers de mogelijkheid geeft hun eigen data, waaronder de contactenlijst, te downloaden. Facebook linkt nu direct naar de downloaddienst en laat gebruikers het bestand vervolgens uploaden op de eigen website.

Een ontwikkelaar laat tegenover Techcrunch weten dat Google de omleiding gemakkelijk kan blokkeren door de mogelijkheid om direct naar de download te linken uit te schakelen.