AMSTERDAM - Google staat Facebook niet langer toe om op verzoek van gebruikers contactenlijsten van maildienst GMail te importeren. Het internetbedrijf verwijt de netwerksite dat het zijn eigen gegevens niet toegankelijk maakt.

Gebruikers van Facebook hebben de mogelijkheid om hun contacten uit groot een aantal andere online diensten te importeren, en zo vrienden en bekenden op Facebook op te sporen. Onder meer Hotmail, Yahoo en Skype stellen hun gegevens daarvoor - na toestemming van de gebruiker - beschikbaar.

Google heeft echter aangekondigd niet langer mee te willen werken aan die functionaliteit, zo meldt Ars Technica. Het internetbedrijf wil alleen nog op basis van wederkerigheid contactgegevens met Facebook delen. Het is op dit moment echter niet mogelijk om Facebookvrienden te importeren in het adresboek van GMail.

Dataportabiliteit

Google spant zich de laatste tijd sterk in voor dataportabiliteit - de mogelijkheid om gegevens uit een online dienst te exporteren en te hergebruiken bij andere, vaak zelfs concurrerende diensten. Het richtte daartoe al enige tijd geleden zelfs een aparte werkgroep op - het Data Liberation Front.

Google Me

Toch komt de stap vermoedelijk niet voort uit louter altruïstische motieven. Google en Facebook zijn in toenemende mate concurrenten van elkaar. Zo gaan er steeds meer geruchten dat Google binnen afzienbare tijd een eigen sociaal netwerk wil lanceren, Google Me genoemd.