AMSTERDAM - De Amerikaanse banken Bank of America en Citigroup overwegen hun werknemers voortaan gebruik te laten maken van de iPhone in plaats van de Blackberry. De banken testen software die e-mail op de iPhone ook voor zakelijke berichten veilig genoeg moet maken.

Dat hebben drie bronnen die anoniem willen blijven gemeld aan persbureau Bloomberg.

Naast de iPhone zijn ook telefoons die draaien op Google's besturingsplatform Android populaire alternatieven voor de Blackberry van Research in Motion (RIM), het bedrijf dat tot voor kort heerste op de zakelijke markt.

Bank of America heeft ongeveer 284 duizend werkenemers en Citigroup 258 duizend. De tests worden bij beide banken uitgevoerd door meer dan duizend werknemers. Eerder maakten andere financiële instellingen al bekend over te stappen op de iPhone.

Echte concurrentie

"Mensen zijn blij met hun iPhone of Android-telefoon en willen die ook voor hun werk gebruiken. Dat heeft als gevolg dat RIM nu echte concurrentie heeft voor zijn zakelijke klanten", aldus een telecomdeskundige.

RIM lijkt zich in een reactie weinig zorgen te maken over de toenemende concurrentie. Het aantal bedrijfsabonnementen blijft nog steeds groeien, aldus een vice-president van het bedrijf in een e-mail.