DEN HAAG - Het is absurd dat het kabinet werk maakt van dierenmishandeling, maar de bio-industrie daarbij totaal over het hoofd ziet.

Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed tegenover NU.nl. Hij is daarom op internet een campagne gestart om mensen bewust te maken van de bioindustrie.

In het filmpje op de site 114rediederdier.nl is te zien hoe een oudere man van zijn fauteuil wordt gelicht als hij een hond een bonbon geeft. GroenLinks wil hiermee laten zien dat de animal cops, waar het kabinet 70 miljoen voor heeft ingeboekt, niet de oplossing zijn voor al het dierenleed.

"Niet alleen huisdieren, maar alle dieren hebben recht op een goed bestaan. De bio-industrie is één van de ergste vormen van dierenmishandeling", stelt El Fassed.

"Jaarlijks leven en sterven miljoenen kippen, varkens en andere dieren in vreselijke omstandigheden. Het kabinet doet hier niets tegen, terwijl dat nu juist nodig is."

Dierenwelzijn

De GroenLinks'er wil, in plaats van de inzet van animal cops, de bio-industrie afschaffen. "Ook zien wij liever dat bestaande instituties, zoals de inspectiediensten en de Voedsel- en Warenautoriteit goed worden toegerust om hun werk beter te doen."

El Fassed vindt dat dit kabinet zich zou moeten richten op misstanden in de vleesindustrie.

Ook wil hij een einde aan megastallen, omdat deze een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Dierziekten als de Q-koorts kunnen ook op mensen worden overgedragen. De biologische landbouw verdient volgens El Fassed extra steun.