YANGON - Enkele dagen voor de eerste verkiezingen in twintig jaar tijd is het internet in Myanmar (Birma) door een computeraanval uitgeschakeld.

De aanval begon vermoedelijk op 25 oktober, maar is in de afgelopen dagen in hoog tempo geïntensiveerd, meldde het veiligheidsbedrijf Arbor Networks donderdag tegen de BBC.

Waarnemers stellen dat de militaire autoriteiten profijt kunnen hebben van de problemen met het internet, omdat er dan mogelijk minder negatieve informatie over de verkiezingen van zondag naar buiten komt.

Naar verwachting zullen de partijen die loyaal zijn aan het generaalsbewind een riante meerderheid halen in de stembusgang. Internationale waarnemers en journalisten mogen het land niet in.

Wel mag een aantal buitenlandse diplomaten een kijkje nemen bij een beperkt aantal stembureaus. Westerse leiders geloven echter niet dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen.

Doelwitten

Het is niet bekend wie achter de aanval op het internet in het Zuidoost-Aziatische land zat. De aanval werd uitgevoerd door zoveel informatie naar een aantal doelwitten te sturen, dat die het niet meer aankonden.

Daarvoor werden computers over de hele wereld ingezet, veelal computers bij particulieren die er geen weet van hebben dat hun pc daarvoor werd gebruikt.

15 Gigabits

Myanmar is verbonden met het wereldwijde web via kabels en satellieten die op zijn hoogst 45 megabits per seconde kunnen verwerken. Op het hoogtepunt van de aanval werden de verbindingen volgepompt met 10 tot 15 gigabits per seconde.

Tijdens de verkiezingen mogen de Myanmarezen stemmen uitbrengen voor de Pyithu Hluttaw (Tweede Kamer), de Amyotha Hluttaw (Senaat) en voor de parlementen van de veertien regio’s en staten die samen Myanmar vormen. Een kwart van de zetels is gereserveerd voor militairen.

In 1990 mochten de Myanmarezen voor het laatst naar de stembus. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi behaalde bij die verkiezingen een enorme zege, maar de junta accepteerde die overwinning niet.

Huisarrest

Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, heeft de afgelopen twintig jaar grotendeels in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht. Haar NLD doet niet mee aan de komende verkiezingen omdat de partij niet gelooft in een eerlijke en transparante stembusgang. De junta heeft de NLD en een aantal andere partijen ontbonden.

Niet alleen de politieke oppositie heeft twijfels over de bedoelingen van het generaalsbewind, dat zegt dat het Myanmar democratischer wil maken. Ook guerrillabewegingen zijn kritisch.

Krachten bundelen

De vanuit het buitenland opererende website Democratic Voice of Burma meldde donderdag dat rebellengroeperingen in Myanmar de handen ineen hebben geslagen. De organisaties gaan hun krachten tegen het leger bundelen als de militaire junta na de stembusgang overgaat tot een nieuwe geweldscampagne tegen etnische minderheden.

De rebellen zijn voornamelijk actief in het oosten en noordoosten van Myanmar. In de afgelopen decennia voerde het leger een groot aantal operaties uit tegen de guerrillastrijders.