AMSTERDAM – Ook Nederlandse gebruikers kunnen door middel van gesproken opdrachten zoeken bij zoekmachine Google. Het bedrijf lanceerde de dienst Voice Search donderdag.

Gebruikers met Androidtoestellen en iPhones kunnen met Voice Search hun zoekopdracht inspreken in plaats van de woorden fysiek in te voeren.

Volgens Google is spreken de meest natuurlijke manier om een mobiele telefoon te bedienen en is het sneller en eenvoudiger dan typen. Vooral de tijdswinst is volgens het bedrijf aanzienlijk omdat veel Nederlandse woorden en zoekopdrachten vrij lang zijn en dus tijd zouden kosten om in te typen.

"In Amerika wordt 25 procent van alle zoekopdrachten via het besturingssysteem Android via Voice Search gedaan", vertelt Hugo Barra, product manager bij Google.

Accent

“We hebben vijfhonderd Nederlandstalige sprekers gevraagd ons te helpen bij de ontwikkeling van de Nederlandse versie van spraakgestuurd zoeken. Op deze manier weten we zeker dat alle accenten herkend worden”, aldus Barra.

Alle vijfhonderd sprekers hebben vijfhonderd zoekopdrachten ingesproken waardoor 250.000 zoekopdracht bekend zijn binnen Voice Search.

Ook heeft het bedrijf ervoor geprobeerd te zorgen dat omgevingsgeluiden zo min mogelijk invloed hebben op de zoekopdracht. “De sprekers hebben daarom opdrachten voorgelezen in restaurants, drukke straten en auto’s.”

Niet optimaal

Toch zal de functionaliteit nog niet optimaal werken in de eerste weken. Google erkent dit. "Er moeten nog woorden, uitspraken en zoekopdrachten in het systeem worden opgenomen die wij niet kennen. Bij de Engelse versie zagen we ook dat de dienst aanzienlijk verbetert in een korte periode na de lancering. De Nederlandse Voice Search bevindt zich nu op een basisniveau", legt Mike LeBeau, senior software engineer bij Google, uit.

Wanneer de functie gebruikt wordt, wordt duidelijk dat de lengte van zoekopdrachten niet het probleem lijkt te zijn. De Nederlandse Voice Search heeft vooral moeite met accenten. Volgens Google zullen deze problemen dus snel opgelost worden door het gebruik van de service, waar het bedrijf van kan leren.

Applicaties

Spraakgestuurd zoeken is vanaf donderdag ook mogelijk in de applicaties van Google zoals Maps. Tevens is het systeem opengezet voor derden en zullen er binnenkort waarschijnlijk ook andere applicaties met de functionaliteit worden gelanceerd.

Voice Actions, waarmee gebruikers via spraak opdrachten kunnen geven aan het systeem op hun telefoon, wordt binnenkort in Nederland verwacht. Met Voice Actions kunnen gebruikers bijvoorbeeld een sms sturen door dit uit te spreken.

Andere talen

De functionaliteit werd al eerder gelanceerd in het Engels, Mandarijn, Japans, Koreaans, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Pools, Russisch en Turks.

Mike LeBeau demonstreert de Engelse versie van Voice Search: