AMSTERDAM – Facebook heeft maatregelen getroffen om de privacyschending via applicaties op het sociale netwerk tegen te gaan.

Dat heeft het bedrijf laten weten nadat verschillende Amerikaanse politici brieven hadden gestuurd naar Mark Zuckerberg, CEO bij Facebook.

De privacyschending kwam vorige maand aan het licht nadat de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal berichtte over het doorgeven van het gebruikers-ID aan derden via applicaties zoals games.

Internetprofiel

Met het gebruikers-ID kunnen partijen gegevens van gebruikers opzoeken zoals de volledige naam en andere openbare informatie. Vervolgens kan deze informatie gelinkt worden aan activiteiten op het internet waarna marketeers een ‘profiel’ van een gebruiker kunnen opstellen.

De netwerksite laat tegenover the Wall Street Journal weten dat het delen van het gebruikers-ID met andere bedrijven niet onmiddellijk privacyschending is. Het delen van deze informatie met adverteerders is vaak ‘onbedoeld’ en ‘een gevolg van hoe browsers werken’.

Facebook heeft toch een aantal applicaties van de site gehaald en ontwikkelaars van een aantal andere applicaties gevraagd maatregelen te nemen.

Mobiel

Het bedrijf lanceerde woensdag (Amerikaanse tijd) ook een nieuwe versie van de applicaties voor Android en de iPhone van Apple. Mobiele gebruikers beschikken nu ook over de functies Groups en Places die al eerder voor de website waren geïntroduceerd.