AMSTERDAM - Breedband internet zal de komende drie jaar voor veel consumenten in Europa te duur zijn. Dat voorspelt GartnerG2 na een studie over de prijzen van breedband internettoegang in diverse Europese landen. Alleen als de prijs van snel internet flink daalt, zal het aantal aansluitingen in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk tot 2005 groeien.

Volgens GartnerG2 is slechts tien procent van de huishoudens met breedband internet echt tevreden over de diensten waarvoor ze betalen. Een gemiddeld Europees kabel/adslabonnement kost tussen de 45 en 60 euro. Dat is vaak meer dan het dubbele dat men betaalt voor de modemverbinding.

De industrie verwachtte dat het publiek in de rij zou staan voor breedband internet. Ook internet-, telecom- en mediabedrijven hebben hoge verwachtingen van breedband internet. "Maar snelheid is niet de allesbepalende factor bij internettoegang", merkt een Gartner-onderzoeker op.

Veel bedrijven gaan nog uit van het principe dat consumenten internet meer als televisie gaan zien als zij een kabel- of adslabonnement hebben. Ze zouden daardoor langer online blijven, meer producten via het web bestellen, meer advertenties bekijken en eerder bereid zijn te betalen om een film te downloaden.

Twee procent

Als de prijs van kabel of adsl snel daalt, zou ongeveer tien procent van de internetters in Frankrijk, Duitsland en Engeland willen overstappen op een breedbandabonnement. Eind 2001 hadden 1,7 miljoen Europeanen thuis breedband internet, dat komt neer op nog geen twee procent van de Europese bevolking.

Het onderzoeksbureau raadt e-commercebedrijven aan om zich voorlopig vooral te richten op internet per modem. GartnerG2 verrichtte het onderzoek in het najaar van 2001 bij 6.000 huishoudens in diverse landen.

/NETLandelijke gebieden vechten voor breedband internet'Duitsland koploper in breedband internet''Breedbandverbindingen zijn te duur in Nederland'Column: Breedband