MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft woensdag de 28-jarige A. L. uit Zoetermeer 30 maanden waarvan zes voorwaardelijk opgelegd, wegens 'grooming' op Habbo Hotel, een sociaal netwerk voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar.

Ook werd hij veroordeeld wegens seksueel misbruik.

Grooming is de term voor activiteiten van kinderlokkers op internet. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen L. een gevangenisstraf van twee jaar geëist en zes maanden voorwaardelijk.

Op de site van Habbo Hotel presenteerde L. zich onder verschillende namen en deed hij zich veel jonger voor. Doordat hij met foefjes het taalfilter van Habbo Hotel passeerde, werden zijn uitgesproken seksuele taal en voorstellen niet herkend. In eerdere gevallen werd hij nog van de site gegooid om zijn taalgebruik.

11 en 9 jaar

Eind januari ontmoette hij een 11-jarig meisje en belandde hij met haar in een Vlissings hotel, waar zij door hem seksueel werd misbruikt. Na hun hotelbezoek stuurde hij het meisje sms'jes met zijn seksuele plannen voor een volgende keer.

Een week later ontmoette hij haar opnieuw en toen liet hij haar seksuele handelingen bij hem verrichten. Er kwam een eind aan zijn activiteiten toen haar moeder op de gsm van haar dochter de berichten ontdekte en een aanklacht indiende.

Ook had L. nog geprobeerd via Habbo Hotel een 9-jarig meisje te verleiden en werd er kinderporno op zijn computer ontdekt. Volgens L. wilde hij slechts via het sociale netwerk een relatie met een vrouw opbouwen.

Tijdens zijn proeftijd moet de veroordeelde zich aan de regels van de reclassering houden. Een behandeling in een instelling voor zedendelinquenten zou daarvan deel uit kunnen maken, aldus de rechtbank. Daarnaast moet hij als voorschot op de schade 3434 euro betalen aan het slachtoffer.