LONDEN - Google Street View heeft een aanzienlijke inbreuk gepleegd op Britse privacyregels, stelde de Britse Information Commissioner Christopher Graham woensdag.

De auto's die opnames maakten van straten, verzamelden tegelijk ook mails, wachtwoorden en andere persoonlijke zaken van draadloos internet.

De Britse tak van Google kan daarom een onderzoek verwachten, zei Graham. Als het bedrijf niet toezegt om af te zien van soortgelijke acties of weigert mee te werken aan het onderzoek, kan Google rekenen op een rechtszaak. Het bedrijf moet de opgevangen gegevens bovendien direct vernietigen.

Onderzoeken

Meerdere landen zijn in actie gekomen tegen de internetgigant uit Californië. In Nederland begon het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in mei een onderzoek naar het verzamelen van privé-informatie door Google. In Italië en Spanje lopen onderzoeken. In de VS zijn schadeclaims ingediend.

In Duitsland was er ook protest tegen het publiceren van beelden van huizen. Een kwart miljoen Duitsers hebben Google verzocht om hun woning onzichtbaar te maken op de online dienst. In Duitsland was ook veel ophef over het verzamelen van privédata tijdens de opnames. Google ontkende toen nog de informatie van onbeveiligd draadloos internet te hebben geplukt.

Fout

In mei gaf Google echter toe dat het wereldwijd gevoelige informatie had verzameld. Het internetbedrijf sprak toen van een fout. Google zei de informatie zo snel mogelijk te willen verwijderen.

Eerder concludeerde Graham dat Google geen ‘significante hoeveelheden' gevoelige data verzameld heeft tijdens de opnames voor Street View in Groot-Brittannië. Dat betekent echter niet dat er geen privacyregels zijn overtreden.