AMSTERDAM – Google heeft gebruikers via een e-mail geïnformeerd over de schikking die het bedrijf getroffen heeft in de zaak rond Google Buzz. De internetgigant presenteert verschillende mogelijkheden aan alle gebruikers in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit de e-mail van het bedrijf. Het is uiterst zeldzaam dat Google een e-mail stuurt naar een grote groep gebruikers.

Het bedrijf laat weten dat gebruikers bezwaar kunnen maken, commentaar kunnen geven, kunnen besluiten niets te doen of een eigen rechtszaak kunnen beginnen.

8,5 miljoen

In september werd bekend dat Google de rechtszaak over de privacy van gebruikers van de dienst Google Buzz geschikt had voor een bedrag van 8,5 miljoen dollar. Een groot deel van het geld zal worden geschonken aan een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor privacybeleid op het internet.

Buzz, een poging van Google om zich te storten op de groeiende markt voor sociale netwerken, kreeg veel kritiek van gebruikers. De dienst is geïntegreerd in webmaildienst Gmail, en gebruikers daarvan werden door Google automatisch bevriend met veelgemailde contactpersonen.

Persoonlijke gegevens

Dat leidde tot veel ongewenste situaties. Een jonge vrouw in de Verenigde Staten deelde daardoor onbewust en ongewild allerlei persoonlijke gegevens met een ex-partner met wie ze juist alle banden had doorgesneden.

Zeven Amerikaanse consumenten spanden rechtszaken tegen Google aan. Nu stelt het bedrijf gebruikers van Gmail en Buzz dus op de hoogte van de schikking en geeft alle consumenten woonachtig in de Verenigde Staten de mogelijkheid bezwaar te maken tegen of een bijdrage te leveren aan de zaak.

Uitzondering

In de mail schrijft het bedrijf: “Google neemt zelden contact op met Gmail-gebruikers via een e-mail, maar we maken nu een uitzondering om u te informeren over de schikking in de rechtszaak rondom Google Buzz.”

“Voor de duidelijkheid: de schikking is niet bedoeld om gebruikers van Gmail te compenseren. Iedereen die Gmail gebruikt in de Verenigde Staten is automatisch betrokken bij de schikking, tenzij u persoonlijk aangeeft niet aan de zaak te willen deelnemen voor 6 december.”

“De rechtbank zal 31 januari 2011 besluiten of de zaak met de schikking is afgedaan”, besluit Google. Waarna het bedrijf gebruikers verwijst naar een speciale pagina met alle mogelijkheden wat betreft het vervolg van de rechtszaak.