ISTANBUL - Zaterdag ging het slot eraf, en nu gaat het slot er weer op: een Turkse rechter heeft bepaald dat toegang tot YouTube weer moet worden geblokkeerd. Dat melden verschillende onlinekranten in Turkije dinsdag.

De beslissing is genomen na een klacht van Deniz Baykal, die tot eerder dit jaar oppositieleider was in het Turkse parlement.

Hij moest aftreden nadat er erotische video's openbaar werden waarin hij, getrouwde man, de hoofdrol speelde samen met een vrouwelijk parlementslid van zijn partij.

Die verschenen op videosite Vimeo, waartoe de toegang na een klacht van Baykal geblokkeerd werd. Sinds YouTube zaterdag weer openging, is de bewuste video ook daar te zien, en daarom diende Baykal ook daarover een klacht in. Met resultaat dus.

Beledigend

Er was al voorspeld dat YouTube niet lang open zou blijven, maar niet om deze reden. De site ging zaterdag weer open nadat filmpjes die beledigend waren voor vader des vaderlands Atatürk, door een derde partij waren verwijderd.

Degenen die de filmpjes plaatsten, zouden copyrights schenden. YouTube oordeelde echter dat er geen copyright geschonden werd en maakte de filmpjes prompt weer beschikbaar.

Voordat de site om die reden waarschijnlijk opnieuw zou worden gesloten, heeft de voormalig politicus de rechter aan zijn kant weten te krijgen.