DEN HAAG - De PVV wil dat de publieke omroep op internet ''een uiterst beperkte rol'' gaat spelen. Dat heeft PVV-Kamerlid Martin Bosma, die media in zijn pakket heeft, dinsdag gezegd.

Bosma is het eens met de VVD. Die partij liet bij monde van Kamerlid Anouchka van Miltenburg weten dat in haar visie omroepen niet meer op internet actief mogen zijn, tenzij het een directe afgeleide is van hun hoofdtaak, zoals Uitzending Gemist.

Van Miltenburg verwees daarbij naar een passage in het regeerakkoord. In dat stuk staat een zinsnede dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) zich moet beperken tot audiovisuele taken. Volgens haar betekent dat enkel radio en tv maken.

De PVV'er is het met haar eens. ''Wij vinden dit al jaren'', aldus Bosma. Hij verwees naar het opiniestuk 'Red de krant, slacht Loekie de Leeuw', dat hij jaren geleden schreef met Geert Wilders.

TV

Ook Bosma is van oordeel dat de publieke omroep op internet alleen programma's mag verspreiden die eerder al op radio en tv zijn uitgezonden. Compleet nieuwe content verspreiden op internet ziet hij als oneerlijke concurrentie voor commerciële aanbieders, als radio- en tv-zenders en kranten.

Het argument dat de publieke omroep moet aanhaken bij moderne techniek, verwijst hij naar de prullenmand. ''Dankzij de moderne tijd hebben we inmiddels al een triljoen websites waarop ook goede commerciële aanbieders te vinden zijn. Daar hebben we de publieke omroep dus niet bij nodig. Er is geen reden om het met belastinggeld te doen.'' 

CDA

Het CDA wil het omroepbestel niet terugbrengen naar 'het stenen tijdperk' en vindt daarom dat de publieke omroep volop actief op internet mag zijn.

''Wij vinden dat internet niet los is te zien van de publieke omroep. Wel moet je voorzichtig zijn met hele nieuwe ontwikkelingen op internet die worden gefinancierd met grote reclameblokken.", aldus Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA).

Website NOS uitgebreid

De website van de NOS wordt vanaf woensdag uitgebreid met videobulletins die de internetters in 60 seconden van het belangrijkste nieuws voorzien. Dit maakte de NOS dinsdag bekend, uitgerekend op de dag dat er kritiek is op de online activiteiten van de Publieke Omroep.

De NOS bundelt met ingang van woensdag vijf keer per dag het nieuws in een minuut, speciaal voor mensen die zich snel willen laten bijpraten en geen tijd nemen om een complete Journaaluitzending van vijf of tien minuten terug te kijken.