AMSTERDAM - De Nederladse Publieke Omroep (NPO) moet alle activiteiten op internet flink terugschroeven. Zo moeten nieuwssites die met kranten concurreren, allemaal verdwijnen.

Dat is volgens regeringspartij VVD afgesproken tijdens de formatiebesprekingen van het nieuwe kabinet, zo meldt het Nederlands Dagblad (pdf).

In het regeerakkoord staat dat de omroepen zich moeten 'beperken tot audiovisuele taken'. Het gaat bijvoorbeeld om de nieuwssites van de NOS en 'discussiesites' als Joop.nl van de Vara.

Oneigenlijke concurrentie

Volgens de VVD is er sprake van oneigenlijke concurrentie ten opzichte van kranten. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg: "Kranten moeten proberen geld te verdienen op internet, de omroepen hebben dat soort beperkingen niet."

"We gaan een nieuwe Mediawet schrijven en daar zal in staan dat internet geen taak is voor de Publieke Omroep', aldus de VVD'er. 'Als de omroepen verstandig zijn, zullen ze daar hun conclusies uit trekken."

Websites halveren

De NPO is van plan het aantal websites van de publieke omroepen in de toekomst te halveren. Dit zegt een woordvoerder van bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO. Hagoort had al eerder aankondigd het mes te zullen zetten in de honderden omroepwebsites, nog voordat CDA en VVD een regeerakkoord sloten.

Volgens de woordvoerder van de NPO is het regeerakkoord onduidelijk. Het is de beleidsmakers in Hilversum niet duidelijk wat het kabinet bedoelt met de passage waarin staat dat de omroepen zich moeten beperken tot audiovisuele taken. ''Internet is immers ook audiovisueeel. We zullen het kabinet vragen wat er precies bedoeld wordt met de tekst'', zegt de NPO-zegsman.

'NOS maakt geen krant'

''We hebben niet de pretentie een krant te maken op internet. Het is een aanvulling op wat we laten zien en horen op televisie en radio. Als we in een interview hebben met Louis van Gaal dan is dat in het Journaal drie minuten, terwijl je op de website het gehele gesprek kunt zien dat 15 minuten duurde", vertelt NOS-directeur Jan de Jong.

De Jong wil juist samenwerken met de kranten. De NOS topman wil graag in gesprek met Van Miltenburg over de inzet van publieke middelen voor websites.

Tom Nauta van de Nederlandse Dagbladpers zegt blij te zijn met het 'goede nieuws'. "Het is goed dat het kabinet een einde maakt aan deze concurrentievervalsing. Er zijn genoeg andere partijen op internet, de Publieke Omroep is daar niet voor nodig."

De precieze uitwerking van de mediaplannen die zijn verwoord in het regeerakkoord komt later. Dat heeft een woordvoerder van minister Marja van Bijsterveldt (Media) dinsdag laten weten, in reactie op stellingname door de VVD.

Reactie oppositie

De PvdA is het niet eens met de zienswijze van Van Miltenburg. ''Vandaag vindt de VVD internet heel modern en iets voor de commerciëlen, morgen is het kleurentelevisie en moet de publieke omroep weer op zwart-wit'', aldus PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Hij heeft de kwestie aangedragen voor het vragenuurtje in de Tweede Kamer, dat dinsdagmiddag plaatsheeft. Dan wil hij de minister erover bevragen.

''Wat een 19e-eeuws voorstel'', twittert GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema dinsdag over het VVD-idee. De organisatie van het publieke omroepbestel moet volgens haar drastisch worden hervormd.

Het CDA wil het omroepbestel niet terugbrengen naar 'het stenen tijdperk' en vindt daarom dat de publieke omroep volop actief op internet mag zijn. Dat zei Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). ''Wij vinden dat internet niet los is te zien van de publieke omroep. Wel moet je voorzichtig zijn met hele nieuwe ontwikkelingen op internet die worden gefinancierd met grote reclameblokken.''

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive