AMSTERDAM – Hyves zal Hyves blijven en de Telegraaf Media Groep (TMG) bemoeit zich zo min mogelijk met content die op de netwerksite zal verschijnen. Toch zijn er plannen om het gebied van radio, gaming en marktplaatsen samen te werken.

Dat vertellen TMG-bestuurder Patrick Morley en Hyves-topman Marc de Vries tegenover NU.nl. Maandag werd bekend dat TMG sociale netwerksite Hyves zal overnemen.

TMG, nu al eigenaar van onder meer geenstijl.nl en diverse andere sites, wil zijn positie op internet snel ontwikkelen en blijft ook kijken naar mogelijke verdere overnames in die hoek, liet Morley weten.

Wat betreft onderdelen van TMG en Hyves die overlap hebben of van toegevoegde waarde kunnen zijn voor beide partijen, zullen de bedrijven samenwerken.

Marktplaatsen

Dat zal vooral gebeuren met bijvoorbeeld de marktplaats op Hyves waar gebruikers goederen kunnen aanbieden of vragen. Het afgelopen jaar steekt Hyves daar meer tijd in. TMG beschikt over onder anderen Autotelegraaf.nl, Botentekoop.nl en Speurders.nl

“Het is logisch dat content en ervaring op het gebied van marktplaatsen wordt uitgewisseld. Hoe dit precies gaat gebeuren zal tegen die tijd heel duidelijk zijn”, aldus De Vries.

Radio en Gaming

“Op het gebied van radio en gaming zullen gebruikers bovendien ook iets gaan merken”, legt Morley daarnaast uit. “Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat gebruikers via Hyves naar SkyRadio kunnen luisteren en onze gameplatformen zullen elkaar kunnen versterken.”

Met deze aanpassingen hoopt Hyves vooral te groeien in gebruikerstijd. Met zo’n negen miljoen leden en 5,1 miljoen leden die regelmatig inloggen, zit de website al op een groot percentage van de bevolking.

”Het gaat er dan ook niet om wie de meeste leden heeft, maar om hoe lang we een gebruiker kunnen vasthouden. Dat kan bijvoorbeeld door het luisteren van muziek en het spelen van spellen”, aldus De Vries. De afgelopen maanden is Facebook wat betreft ledenaantal enorm gegroeid in Nederland.

Advertenties en kranten

Gebruikers hoeven volgens de twee topmannen niet bang te zijn voor een verandering wat betreft advertenties, waarmee het geld bij Hyves hoofdzakelijk wordt binnengehaald. Morley vindt dat Hyves zelf een goed evenwicht tussen commercie en wat goed is voor de gebruikers heeft gevonden en laat weten dat er voorlopig weinig zal veranderen.

TMG zal, ondanks dat er voor Hyvers weinig verandert, toch proberen ‘gebruik te maken’ van waar de Hyvers het over hebben. “Hyvers weten wat er speelt en het is actueel. Met onze landelijke, lokale en regionale kranten willen we daarop inspelen. Maar altijd in overleg met Hyves”, vertelt Morley.

Bedrag

Volgens analist Thijs Berkelder van Petercam heeft TMG zo'n veertig miljoen euro betaald voor Hyves. Zelf willen de partijen niets over het bedrag bekendmaken.

''Ik schat zo'n veertig miljoen euro. Als je van de omzet van twintig miljoen euro uitgaat, bij een operationele marge van twintig procent, kom je op een ebit (bedrijfsresultaat) van vier miljoen euro. Ze betalen waarschijnlijk tien keer ebit, maakt veertig miljoen'', zo rekende hij voor.