AMSTERDAM – Een groot percentage van de homepages gehost via het inmiddels offline gehaalde internetmonument GeoCities is te downloaden.

Op onder andere The Pirate Bay verscheen een torrentbestand van ruim 600 GB waarin de homepages van GeoCities zijn gearchiveerd.

Geocities is een van de oudste sites van internet. In 1994 ontstond de webhostingdienst en sindsdien bood het gebruikers gratis de mogelijkheid een homepage te maken.

De pagina's werden thematisch gecategoriseerd in virtuele steden en buurten. Zo was Parijs bedoeld voor artistieke sites, Wall Street voor financiële informatie en 'Petsburgh' voor homepages over huisdieren. De dienst verwierf daarnaast enige faam vanwege de vaak bijzonder drukke vormgeving van de homepages, en de vaak opdringerige advertenties.

Yahoo

In 1999 telde Yahoo maar liefst 3,6 miljard dollar voor het toen inmiddels beursgenoteerde bedrijf neer. In april 2009 maakte het moederbedrijf bekend dat GeoCities zou worden gesloten in verband met besparingsmaatregelen.

Al meteen nadat bekend werd dat GeoCities gesloten zou worden, zetten verschillende internetarchieven zich in om zoveel mogelijk bestaande homepages van het internetmonument op te slaan en te bewaren voor het nageslacht. Deze homepages zijn nu dus te downloaden.