AMSTERDAM – De politie heeft niet ingebroken op de ongeveer dertig miljoen computers die deel uitmaakten van het criminele computernetwerk Bredolab.

Dat stelt woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket tegenover Webwereld.nl.

Vorige week werd het vermoedelijke brein achter het netwerk opgepakt. Criminelen gebruikten Bredolab om via Nederland virussen en spam wereldwijd te verspreiden. Ze veroorzaakten er zeker dertig miljoen computerinfecties mee. Inmiddels verspreidt het Openbaar Ministerie (OM) zelf waarschuwingsberichten via het netwerk.

Nadat de politie controle over de pc’s had verkregen, werd de software van Bredolab gede-installeerd en nam een botnet van de politie de plaats in. Vervolgens werd de browser van de besmette computer gestart, waarna een melding verscheen dat de politie software had gedownload en dat de betreffende computer besmet was met malware.

Dat verklaarde Ronald Prins van het Nederlandse security-bedrijf Fox-IT, dat samen met het Openbaar Ministerie de ontmanteling van Bredolab heeft uitgevoerd, althans vorige week.

Geen eigen software

De politie benadrukt nu dat er geen eigen software is geüpload. Bovendien heeft de politie niet ingebroken op de computers, aldus De Bruin. “Ik zie flinke discussies hierover en die gaan over de gekste dingen. Dat mag, maar dan graag wel op basis van de feiten.”

Een aantal internetdeskundigen plaatsten vraagtekens bij de actie en vroegen zich af of wat de politie gedaan heeft wel juridisch toelaatbaar is. “Wij zien de situatie anders: de politie ziet dat er in een huis is ingebroken, gaat naar binnen door de geforceerde deur en legt een briefje op de tafel voor de onwetende inwoners: er is bij u ingebroken”, legt De Bruin uit.

Gerechtvaardigd

Bovendien stelt de woordvoerder dat het in bepaalde situatie wel gerechtvaardigd is om ‘binnen te komen’ bij niet-verdachten. “Op basis van strafuitsluitingsgrond kan een dergelijke actie gezien worden als handeling om de schade te beperken. Dat was ook van toepassing bij het verschaffen van toegang tot de besmette computers.”

De woordvoerder laat bovendien aan Webwereld weten dat inmiddels een kwart miljoen mensen bereikt zijn en dat er zeventig aangiftes gedaan zijn, zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland.