MALMÖ - De politie in het Zweedse Malmö hoopt op een doorbraak in de zaak met de sluipschutter nu ze na maanden toestemming hebben 1 miljoen politierapporten geautomatiseerd te analyseren.

De golf van aanslagen op immigranten begon vorig jaar oktober. Een onbekende schutter opende bij een moskee het vuur op een stel in hun auto. Een 20-jarige vrouw kwam daarbij om, haar partner raakte zwaargewond.

Bij andere incidenten raakten de slachtoffers meestal niet levensgevaarlijk gewond, maar de politie zei eerder dat de dader of daders er wel degelijk op uit zijn om te doden.

In totaal zijn 100 mensen op de zaak gezet om de schutter te arresteren. Drie medewerkers doorzoeken al drie maanden de miljoen meldingen in de hoop op aanknopingspunten uit andere zaken, die eerder niet opvallen.

Digitaal doorzoeken

“Wij wilden dat al eerder doen, maar dat mocht niet”, vertelt Berth Simonsson, Business Developer bij de politie regio zuid - Polismyndigheten i Skåne waar Malmö onder valt, tegenover NU.nl. Zijn aanvraag werd door de overkoepelende politie-organisatie afgewezen op basis van privacyregelgeving.

Na een publicatie in de Zweedse editie van de krant Metro woensdag sloeg de stemming om en kwam er alsnog toestemming. Inmiddels zijn de verslagen ingelezen in de analysesoftware QlikView. “Het duurde een goede twee minuten om alles te verwerken”, vertelt Simonsson. “Je kunt nu stoppen met lezen en het systeem het werk laten doen. Daarmee hopen we snel een beeld van de dader te hebben.”

Criminologen

Met de analyses en verbanden tussen meldingen gaan criminologen vervolgens aan de slag, die met hun conclusies rechercheurs ondersteunen. Dat gebeurt op zich vaker, maar niet met zo’n grote hoeveel informatie. “Het gaat om een miljoen rapporten, maar ruim 17 miljoen kenmerken om te verwerken.”

De techniek wordt in Malmö al langer met succes gebruikt, stelt Simonsson. “Maar eerder hadden we niet zoveel documenten die we verwerken”, erkent hij. Daarom heeft zijn organisatie ook ondersteuning van QlikView gehad om snel tot resultaat te komen. “We hopen echt dat we de dader nu snel kunnen pakken.”