AMSTERDAM - Het weekblad Elsevier heeft donderdag een digitaal archief geopend op de eigen website (elsevier.nl). Bezoekers kunnen daar alle uitgaven van het tijdschrift sinds 1945 bekijken en doorzoeken.

Dat maakte Elsevier donderdag bekend.

Naast de edities van het weekblad zijn ook speciale uitgaven via het archief toegankelijk, waaronder Elsevier Carrière en Elsevier THEMA. In totaal gaat het om 430.000 pagina's.

Het digitaliseren van het archief heeft dan ook drie jaar geduurd. Het is alleen toegankelijk voor abonnees van het weekblad.

Adolf Eichman

In de database zijn onder meer de reportages te vinden die schrijver Harry Mulisch in de jaren zestig maakte over het proces tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in Israël.

Andere opvallende artikelen zijn een vraaggesprek met filmster Brigitte Bardot uit 1989 en een afscheidsinterview met Pim Fortuyn uit 2001. Die laatste schreef columns voor Elsevier, maar stopte daarmee toen hij de politiek inging.

Elsevier kwam begin 2008 al met een digitaal archief van Elseviers Geïllustreerd Maandschrift. Deze voorloper van het huidige Elsevier verscheen tussen 1891 en 1940. Sinds donderdag staan dan ook alle uitgaven van Elsevier sinds 1891 op het internet.