BAARN - De woningbouwcorporatie Portaal wil zo snel mogelijk een glasvezelnetwerk realiseren voor haar huurders. Voor 50 euro per maand kunnen de huurders supersnel internetten, goedkoper bellen en ontvangen ze circa vijftig tv-kanalen naar keuze. Voor het plan is circa 95 miljoen euro nodig.

Portaal heeft bijna 60.000 woningen in Leiden, Utrecht, Maarssen, Amersfoort, Soest, Arnhem en Nijmegen. De huurders hoeven geen gebruik te maken van de nieuwe dienstverlening. "Maar uit onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de huurders zeer geïnteresseerd is", zei voorzitter Anton van Usen van de raad van bestuur maandag.

"Als 40 procent tekent voor de nieuwe dienstverlening en we een bouwer hebben uitgekozen, begint de aanleg van het netwerk in het voorjaar van 2004." Van Usen verwacht dat ongeveer een jaar nodig is voor de bouw.

Portaal is momenteel met diverse bouwers in gesprek, die "ook financieel willen participeren" in het project. Van Usen meent het benodigde geld bij elkaar te krijgen met de inbreng van zowel Portaal als de bouwer. "Indien nodig kunnen we ook nog bij de bank terecht."

Volgens Van Usen zijn de huurders goedkoper uit als ze het glasvezelnetwerk gebruiken. "Ze kunnen hun kabel- en internetabonnementen de deur uitdoen en krijgen minimaal 15 procent korting op hun gesprekskosten." Deze service is een leuke bijkomstigheid voor de huurder, maar daar is het Portaal eigenlijk niet om te doen, stelde Van Usen.

Portaal verwacht dat het glasvezelnetwerk bijvoorbeeld een ondersteuning vormt voor steeds meer oudere mensen die langer thuis wonen. "Wie ouder wordt, heeft steeds meer zorg nodig. De mensen hebben vaker een huisarts nodig. Via de glasvezelverbinding en een computer kunnen ze praten met de huisarts en hem ook zien", lichtte Van Usen toe. Volgens hem zijn er nog tal van andere toepassingen denkbaar, zoals hartbewaking op afstand.

In vrijwel heel Nederland liggen glasvezelkabels tussen en rond de steden. Hoewel diverse bedrijven, waaronder telefonieconcern KPN, zich momenteel beraden op de aanleg van glasvezel tot aan de voordeur of tot aanleg overgaan, sluit Portaal zich daarbij niet aan. "Ik juich die initiatieven toe, maar ze spelen zich allemaal in nieuwbouwwijken af. In oude wijken gebeurt niets, terwijl daar de meeste zorgbehoefte is."