AMSTERDAM – KPN gaat per 1 november de databundels voor mobiel internet aanpassen. De abonnementen voor bijvoorbeeld laptops en tablets zouden zo eenvoudiger en overzichtelijker worden. Bovendien zijn snelheden en prijzen aangepast.

Dat maakt de provider woensdag bekend.

Onder andere de opbouw van het abonnement is gewijzigd. Voorheen hanteerde KPN twee varianten: Mobiel Internet Snel (altijd de snelst mogelijk verbinding met een hoger tarief als het datalimiet overschreden wordt) en Mobiel Internet Zeker (een vast maandbedrag met een veel lagere snelheid bij overschrijding van het datalimiet).

Vast tarief

KPN vervangt deze bundels nu door één uniforme abonnementsvorm verdeeld in drie abonnementen met een verschillende prijs en een eigen datalimiet. Bij alle abonnementen wordt één tarief gerekend binnen en buiten de bundel, zonder snelheidsverlaging bij meerverbruik.

“Uit klantonderzoek is gebleken dat consumenten de voorkeur geven aan een blijvend snelle verbinding met eventuele meerkosten voor extra gebruik. Kanttekening is dat de kosten voorspelbaar en inzichtelijk moeten zijn”, verklaart KPN de aanpassingen. Voor de lopende contracten verandert er niets.

Nieuwe abonnementen

Nieuwe klanten kunnen kiezen uit Basis, Extra en Premium. Het Basis-abonnement heeft een maandbedrag van twintig euro met een bundel van 500 MB, een prijs van 4 cent per MB en een snelheid 3,6 Mbps.

Het Extra-abonnement heeft een maandprijs van dertig euro met 2 GB aan data en één MB kost dan 1,5 cent. Klanten krijgen een snelheid tot 7,2 Mbps. Het Premium-abonnement heeft dezelfde snelheid, maar dan voor 0,9 cent per MB met een bundel van 5 GB voor 45 euro.

Kosten in de hand

KPN lanceert naast de nieuwe abonnementen ook een applicatie waarmee gebruikers kunnen instellen dat ze een waarschuwing krijgen wanneer ze een bepaalde hoeveelheid data hebben gebruikt. “Zo kun je je verbruik en dus ook de kosten zelf goed in de hand houden”, aldus KPN.

De provider liet eerder dit jaar weten dat ongelimiteerd datagebruik niet langer economisch haalbaar is en kondigde nieuwe abonnementen voor smartphones toen al aan. "Mobiel internet heeft de afgelopen paar jaar echt een supervlucht genomen. Het is nu een volwassen dienst en dat behoeft een volwassen businessmodel", aldus een KPN-woordvoerder in augustus.

Vodafone en T-Mobile

Ook bij Vodafone zullen datalimieten worden ingevoerd, maar dan op het gebied van mobiel internet voor smartphones. T-Mobile hanteert nog ‘ongelimiteerd’ mobiel internet. Met de oude regeling gaan klanten pas extra betalen als ze over het gemiddelde gebruik van alle klanten heengaan.

Omdat dit gemiddelde gebruik de afgelopen jaren flink gestegen is zien KPN en Vodafone dus geen heil meer in de oude regeling. KPN zal ook een prepaidabonnement voor laptop en tablets gaan aanbieden in combinatie met een dongel of als SIM-only. Data kost dan 16 eurocent per MB.

Ook KPN-dochter Hi voert vergelijkbare abonnementen in en biedt daarnaast 'Vandaag Online' waarmee 50 MB per dag mag worden verbruikt met een snelheid tot 7,2 Mbps tegen een prijs van 5 cent per MB.