DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken voelt niets voor de Franse ‘three-strikes-out’-wetgeving die het land ook graag op Europees niveau ziet.

De minister zei dat dinsdag tijdens zijn eerste overleg in de Tweede Kamer, dat ging over de komende EU-top in Brussel.

De wetgeving houdt in dat een gebruiker na drie overtredingen van de regels, bijvoorbeeld downloaden, zonder tussenkomst van de rechter van het internet wordt afgesloten. "Nederland zal deze wetgeving niet steunen", liet Rosenthal weten.

Conferentie

De minister laat een conferentie over internetvrijheid, vrijdag in Parijs, aan zich voorbijgaan omdat het karakter ervan is veranderd. De Franse president Nicolas Sarkozy is van plan op de conferentie zijn strenge internetregels te promoten.

De ambassadeur zal nu gaan en duidelijk maken dat Nederland daar niets voor voelt. Onder meer D66 had erop aangedrongen dat Nederland afstand van de Fransen zou nemen.

Gezamenlijk voorstel

Eerder dit jaar lanceerden Rosenthals voorganger Maxime Verhagen en zijn Franse ambtenoot Bernard Kouchner samen een inititatief om tot een gedragscode voor internetvrijheid te komen. Volgens D66 in de Tweede Kamer en het Europees Parlement wordt dit initiatief door Sarkozy misbruikt, omdat hij juist het tegenovergestelde erdoor probeert te drukken. Het Franse model is een van de strengste van Europa.

Ot van Daalen, directeur van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, stuurde daarom vorige week een brief naar Rosenthal. Van Daalen wees op het feit dat het vorige kabinet zich meerdere malen heeft uitgesproken tegen invoering van de three-strikes-out-wet in Nederland. Hij riep de minister op het voorstel niet te ondertekenen.