AMSTERDAM - Zowel de Europese Commissie als de Raad van Ministers geven geen opheldering over het aanpakken van Wikileaks, het afsluiten van websites, toepassen van censuur en het garanderen van persvrijheid.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) had in een spoedprocedure om opheldering
gevraagd naar aanleiding van berichten dat de regering Obama druk zou uitoefenen op Europese landen om de klokkenluiderssite Wikileaks aan te pakken.

Omdat de kwestie Wikileaks gevoelig ligt, is Schaake bezorgd dat te snel wordt ingegrepen en daardoor de vrijheid van expressie onder druk ligt. Daarom moet volgens haar duidelijk worden waar in Europa de grens wordt getrokken tussen wat wel en niet aanvaardbaar is en welk optreden mogelijk is.

Aanleiding voor de vragen waren de duizenden documenten over de oorlog in Afghanistan, die op de klokkenluiderssite zijn gepubliceerd.

Verontrustend

"De Raad heeft mij inmiddels in een kort bericht laten weten geen commentaar te geven op vragen naar aanleiding van artikelen in de pers”, vertelt Schaake tegenover NU.nl.

“Ze hadden kennelijk acht weken nodig om dat antwoord te formuleren. Overigens kreeg ik voorheen altijd antwoord op vragen naar aanleiding van nieuws uit de media. Maar wat me nog meer verontrust is dat de Commissie tot op de dag van vandaag helemaal geen antwoord heeft gegeven."

'Not done'

Het niet beantwoorden van vragen vanuit het parlement wordt als "not done" ervaren. Schaake laat het er dan ook niet bij zitten en zal de kwestie alsnog ter sprake brengen bij de  verantwoordelijk Eurocommissarissen.

De kwestie is voor de politica urgent geworden, omdat Wikileaks zaterdag 400.000 stukken over de oorlog in Irak publiceerde. Ook zijn er steeds meer signalen dat de Amerikaanse overheid stevig inzet op het van het internet verbannen van de omstreden stukken.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste onthulling geleid tot een oproep om onderzoek naar vermeende misstanden in Irak. Ook de voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt heeft opgeroepen om op de volgende top tussen Europa en de VS de inhoud van de gelekte documenten op de agenda te zetten.