AMSTERDAM – Zoetermeer is online de meest criminele stad van Nederland. Maar liefst 12,6 procent van de totale berichtgeving op internet had betrekking op criminaliteit.

Dat blijkt uit een cijfers van onderzoeksbureau Clipit.

Twee maanden lang bekeek Clipit alle berichten op onder andere Twitter, Hyves, Facebook, discussiefora en weblogs.

Procentueel gezien werden over Zoetermeer de meeste berichten met betrekking tot criminaliteit geplaatst. Leeuwarden bezet met 12 procent een tweede plek. Apeldoorn (11,9 procent), Dordrecht (11,3 procent) en Assen (11 procent) maken de top vijf compleet.

Absolute aantallen

In absolute aantallen is Amsterdam de winnaar van de twijfelachtige titel meest criminele stad wat betreft online berichtgeving. In totaal werden er 24.807 berichten geplaatst die betrekking hadden tot de hoofdstad en criminaliteit. Den Haag volgt na Amsterdam met 13.692 berichten op de voet gevolgd door Rotterdam (12.187).

Clipit concludeert bovendien dat elke stad eigen criminaliteitsonderwerpen heeft. “In Amsterdam draaide de berichtgeving bovengemiddeld vaak om homogeweld, terwijl criminaliteit in Rotterdam voornamelijk om voetbal ging”, zo meldt het onderzoeksbureau.

Zoetermeer

“Het nieuws over Zoetermeer werd in juli overheerst door een arrestatie van negen mannen met bivakmutsen. Het bleek te gaan om een grap.”

Afgelopen maanden werd er in Zoetermeer een man doodgeschoten na een feest in een partycentrum, werd een vrouw zo ernstig mishandeld dat ze aan haar verwondingen overleed en reed een man in op een politieagent, die de verdachte vervolgens in zijn been schoot.