AMSTERDAM - De Europese Commissie (EC) stopt het onderzoek naar de positie van chipfabrikant Intel. Het bedrijf werd al een jaar onderzocht op mogelijk misbruik van de machtspositie.

Reden voor dit besluit is onder meer het terugtrekken van de aanklacht die door één van de concurrenten van Intel was ingediend, zo liet EU-woordvoerster Amerila Torres maandag weten.En de andere klacht die tegen Intel was ingediend, blijkt na onderzoek ongegrond te zijn. "Dus sluiten we deze zaak binnenkort", meldt Torres.

Ook EU-commissaris Mario Monti (concurrentiebeleid) bevestigde het bericht op het Wereld Economisch Forum in New York. "We geloven dat de aanklachten ongegrond zijn en daarom zullen we het onderzoek staken."

Intel bezit ongeveer 80 procent van de processormarkt.Al eerder wist het bedrijf onder een zaak uit te komen die was ingezet door de Amerikaanse Federal Trade Commission. Een woordvoerder van Intel liet weten opgelucht te zijn na het besluit van de EC om het onderzoek te stoppen. "Onze zakelijke activiteiten zijn eerlijk en rechtvaardig en we zijn blij dat de Europese Commissie het daarmee eens is."

/NETEU start anti-trustonderzoek bij IntelKartelautoriteiten VS staken onderzoek tegen Intel