AMSTERDAM - In België is een professioneel sociaal netwerk voor de voetbalwereld opgezet. Zamante moet na België en Nederland ook de internationale markt gaan veroveren.

Of je nu een campingvoetballer of een talent bent, alle profielen op Zamante kunnen in contact komen met geïnteresseerde scouts en clubs.

Zo is het profiel van Nayib Lagouireh, ex-voetballer van Feyenoord en nu speler van SBV Excelsior, terug te vinden. Maar ook voor de carrièrekansen van trainers, scouts of (ongelukkig) uitgerangeerde voetballers geldt dat ze terecht kunnen op de site, zo laat een promovideo zien.

Alle klassen

“In de eerste klasse kent iedereen iedereen. Maar dat is minder het geval in de lagere regionen van het voetbal. Om die reden richt ons platform zich op alle mensen die actief zijn in het voetbal, van de eerste klasse tot de vierde provinciale,” zegt één van de initiatiefnemers, Wim Walraevens, op het Belgische Digimedia.

Spelers kunnen, net als in een Panini-album of VI-profiel, anderen informeren over hun prestaties. Daarnaast kunnen ze netwerken en transferopties bekijken. De bedoeling is dat Zamante eerst de Nederlandse en Belgische markt verovert, en daarna een internationale online transfermarkt gaat vormen. Voor het einde van 2010 is een target van 10.000 leden opgesteld.

LinkedIn

LinkedIn zou een inspiratiebron zijn voor Zamante: net als bij het professionele sociale netwerk is het idee dat headhunters er op zoek kunnen gaan naar profielen waarnaar hun klanten op zoek zijn.

Walravens: “Zamante berust op dezelfde ‘freemium’-visie: iedereen kan zich inschrijven, maar bepaalde diensten zijn wel tegen betaling. Een speler kan bijvoorbeeld nagaan wie zijn carrière volgt, en recruiters kunnen rechtstreeks spelers contacteren die hen interesseren.”