AMSTERDAM – Het Nederlandse bedrijf Gemalto, een internationale speler op het gebied van digitale beveiliging, heeft onder anderen HTC, Samsung, Motorola en Google aangeklaagd wegens patentbreuk.

Dat blijkt uit een aanklacht die het bedrijf onlangs indiende.

Het gaat om een techniek die gebruikt wordt in Java Card. Hiermee wordt het mogelijk op een veilige manier applicaties en data te laten draaien op smart cards en apparaten met beperkt geheugen, zoals telefoons.

Dalvik

Volgens Gemalto heeft Google de techniek gebruikt in Dalvik, een techniek in het besturingssysteem Android. HTC, Samsung en Motorola gebruiken de techniek op hun telefoons uitgerust met Android.

Voordat een applicatie uit Android Market op een telefoon gaat draaien, wordt het formaat van de software aangepast zodat het op apparaten met een gelimiteerde snelheid en geheugen, ook goed kan functioneren. Dit proces zou ten onrechte gebruik maken van de techniek van Gemalto.

Intellectueel eigendom

Naar eigen zeggen is Gemalto een van de belangrijkste en meest vooraanstaande leveranciers van Java Card. “Deze rechtszaak is nodig om ons intellectueel eigendom te beschermen en zo onze toekomst veilig te stellen”, aldus een verklaring. Het bedrijf onthoudt zich van verder commentaar.

Gemalto is geen kleine speler op de markt. Het bedrijf omschrijft zichzelf zelfs als wereldleider op het gebied van digitale beveiliging. In 2009 bedroeg de omzet van het bedrijf ruim 1,6 miljard euro.

Softwaregigant Oracle, dat met de overname van Sun ook Java in handen kreeg, beschuldigde Google al eerder van patentschending met Android en Dalvik.