AMSTERDAM - Het Nederlandse sociale netwerk Hyves breidt zijn diensten uit naar de mobiele telefoon.

Vanaf maandag biedt het bedrijf in samenwerking met T-Mobile een telefoonabonnement aan waarmee Hyves-gebruikers gratis met elkaar kunnen bellen en sms'en.

Het abonnement van 8,75 euro per maand biedt gebruikers onbeperkt toegang tot mobiel internet.

Daarnaast kunnen klanten die beschikken over een Hyvesprofiel, zonder extra kosten elke maand duizend minuten bellen met, of duizend sms'jes sturen naar andere Hyvesgebruikers die ook een abonnement van Hyvesmobile hebben.

Extra voordeel

De dienst moet Hyves een extra voordeel geven in de concurrentie met andere sociale netwerken als Facebook.

''We zien het gebruik van Hyves op de mobiele telefoon sterk toenemen. Daarnaast zien aanbieders van mobiele telefonie de sociale netwerken als de grote concurrent voor de toekomst," aldus een woordvoerder van Hyves.

"Op die trends proberen we in te spelen door naast onze bestaande communicatiemiddelen ook telefoneren en sms'en aan te bieden."

Overstappen

De woordvoerder denkt dat de mogelijkheid tot gratis bellen met andere Hyvesgebruikers genoeg mensen zal overhalen om over te stappen naar Hyvesmobile.

Door op het netwerk duidelijk aan te geven wie er bellen met Hyvesmobile, gaan gebruikers elkaar stimuleren om ook over te stappen, verwacht hij. ''We proberen hierbij gebruik te maken van al onze sociale en virale mogelijkheden.''

Ondanks de opkomst van netwerken als Facebook en LinkedIn is Hyves nog altijd het grootste sociale netwerk van Nederland. Het verwelkomt elke maand 7,9 miljoen unieke gebruikers via internet en nog eens 1,5 miljoen gebruikers via de mobiele telefoon.